Saturday, 23 December 2006

Justitiepaleis: aards paradijs!

Schelvis en pladijs!.. wat? Oh. Hmm. Wacht even.

Een tijdje geleden hebben we 'n klasuitstapje gemaakt naar het justitiepaleis in Gent. Een hele opluchting omdat we dan eens niet supervroeg moeten opstaan om de trein naar Brussel te nemen. Niet dat de trein zo vervelend is, wel integendeel. Maar het maakt een heel verschil, vijf voor negen tegenover kwart voor zeven opstaan.

De persrechter, Roland Tack, een echte Gentenaar stond ons te woord. De man had duidelijk een carrière als acteur kunnen krijgen want ik heb nog nooit zo begeesterd zitten luisteren naar iemands uitleg als naar de zijne. Tot milde maar merkbare verveling van Esther en Martina, feministen van dienst, nam hij het wel niet altijd zo nauw met de vrouwvriendelijkheid. Ik heb me desondanks goed geamuseerd.

Maar het echte hoogtepunt van de dag kwam toch wel toen Takkie (want zo noemde hij zichzelf regelmatig) ons binnenleidde in de kelders van het justitiepaleis. Wat we daar aantroffen, deed onze ogen fonkelen. In ieder geval de ogen van de meest kindse onder ons. De kelder stond vol met inbeslaggenomen voorwerpen, en dat waren er heel wat: van computers tot vuile boekjes en illegale porno-dvd's. Voorwerpen waarmee misdaden gepleegd waren: baseballbats, broodmessen, katana's. Interessant werd het toen de geur van marihuana onze neusgaten prikkelde. In de kelder stond een zak met maar liefst 10 kg pure weed erin. Straatwaarde: 35 000 euro. Maar we gingen pas echt door het lint toen we in de wapenafdeling terecht kwamen. Wat daar lag, was gewoon een schat. Revolvers en (sub)machinegeweren waren er natuurlijk legio, maar het zeventiende-eeuwse, versierde pistooltje bracht de Hornblower in ons boven. "Capitaine, they're attacking our sheepe!".

Wat een wonderlijke wereld, dat justitiepaleis. Jammer alleen dat het zo verdomde goed beveiligd is.

No comments: