Wednesday, 18 October 2006

Nolle Versyp

Hier is een klein stukje dat een heel ander licht zal werpen op de dood van één van Vlaanderens bekendste acteurs. Nolle Versyp, bekend van de reeks Thuis, maar ook van kinderreeksen als Draaimolen, waarin hij op televisie voorlas uit kinderboeken, is dood. Dat heeft ons natuurlijk zwaar geschokt, want mensen van mijn leeftijd zijn allemaal opgegroeid met Draaimolen en Nolles lieve stem. Maar de naam Nolle Versyp is wellicht al meer dan twaalf jaar niet meer over de lippen gewalst van zij die niet frequent naar Thuis kijken. Al twaalf jaar!

Nu hebben wij sinds een paar weken of zo een docent, Peter Rasking. De brave man geeft het vak nieuwsgaring en is eindredacteur bij literatuurhoogvlieger De Tijd, maar dat is allemaal niet belangrijk. Wat wél belangrijk is, is dat Dhr. Rasking - althans in mijn herinneringen - sprekend op Nolle Versyp lijkt. Het begint misschien al bij je te dagen: vanwege de gelijkenis tussen jeugdheld Versyp en Rasking, is de naam Nolle Versyp op één week tijd wel meer dan twintig keer gevallen. Op het einde van die week staat het treurige bericht in de krant: Versyp is dood.

Dokters zijn er wel als de kippen bij om de dood van de acteur aan zijn aanhoudende longproblemen te wijten, maar weet je wat ik denk? Ik denk dat de plotse toevloed aan mentale aandacht hem geveld heeft.

exit sander in D mineur

No comments: