Monday, 13 September 2004

Koffie op Grote Hoogte

Tjena Belgen- en ander gespuis,

Dikke pret hier in het hoge Noorden, kan je nagaan! Kom je net thuis van een zware nacht uit (eens niet in nationspubs, maar in een gewone club -- DUUR!) met een aantal mensen van je gang, eet je de laatste restjes voedsel uit je kastje op en kijk je nog rap even naar een idiote serie op televisie, blijkt toch wel dat 2 van je ganggenoten echte Lapse roots hebben!

Hanna haar ouders wonen in Luleå, nog net niet het meest noordelijke beschaafde stadje in Zweden. Haar moeder belde d´r omdat ze een eland geschoten had, en er was dus weer vlees in de lappenkist. Daarna is ze honderduit beginnen vertellen over alle tradities en festiviteiten bij de lappen, en hoe ze zelf ooit op een eland heeft mogen jagen. Als 12-jarig kind nota bene! Een begrafenis in het hoge Noorden, dat is niet zomaar even de kerk in en uit, hapje met vrienden en familie.. nee dat is zowaar een 80 uur durende festiviteit, met overvloedig veel drank, sauna, feest en dans. Alsook een kort kerkbezoek om conform te zijn met de regelgeving.

Als ik in de winter naar Lapland zou gaan om er het Noorderlicht te zien, zo stelde ze voor, mag ik bij haar grootouders overnachten en er de sfeer opsnuiven! Dat lijkt me in elk geval een wondermooi alternatief voor de busreis die hier voor uitwisselingsstudenten wordt georganiseerd. Misschien brengt ze wel wat elandvlees mee, want dat kun je hier niet zomaar in de winkel krijgen, daarvoor moet je al op restaurant. Ze is nu trouwens voor het weekend terug naar Luleå om daar op haar gemak aan haar schoolwerk te maken. Met het vliegtuig gaat dat! De Zweden zijn natuurvriendelijk? Laat me niet lachen :)

Korridorsfester zijn ook zaken die je hier de hele week door kunt doen! Behalve op zondagavond, zondagavond is het rustig. Vaak kun je in de rest van het weekend 2, 3 zo´n gangfeestjes op een enkele avond meegraaien. Maar natuurlijk houden we ons daar niet mee bezig. Studeren, daarvoor zijn we hier!

Ik heb net gemerkt dat ik ongeveer al mijn lessen in één semester ging nemen, maar hier werken ze met een totaal ander systeem. Ik heb nu al bij al een kleine 4u les per week, en al die vrije tijd die je krijgt, moet je wellicht in zelfstudie steken. Echt veel is er nog niet van gekomen, al heb ik een paar verwoede pogingen gedaan om al samen te vatten wat er in de volgende les zal behandeld worden. Nu het (uitwisselings)studentenleven een beetje begint te kalmeren, zal er echter wel meer tijd voor vrijkomen. Het lijkt er ook wel op dat je voor een hoop cursussen niet eens de hele cursus moet kennen, maar dat je alleen een paper moet schrijven over een onderwerp dat jou interesseerde. Benieuwd hoe dat allemaal zal uitdraaien.

Ik ben net klaar met mijn köksvecka, ofte keukenweek. Het concept zal voor de gemiddelde student wel onmiddellijk duidelijk zijn, maar het houdt gewoonlijk in dat je de rol van Kitchen Nazi toebedeeld krijgt, en dat je achter iedereen zijn gat moet zitten en zorgen dat ieder afwast. Bovendien moet je het fornuis properhouden, de pompbak uitkuisen, het aanrecht boenen, vuilbakken legen enzovoort enzovoort. Vetzakkerij verzekerd, want hoe simpel het ook is om hier af te wassen (warm stromend water!), toch blijkt iedereen enorm lui te zijn op dat vlak.

Op dit moment drink ik mijn koffietje en staar uit over de velden, vergezeld door het geronk van een grasmaaier die onderaan mijn gebouw het heuvelachtige stukje natuur maait. Het zal zeker gaan regenen, de wind staat strak en aan de horizon verschijnen mystieke paarse en donkerroze patronen. De hemel is hier meestal wel een indrukwekkend schouwspel, ook doordat de zon voortdurend erg laag staat. Diezelfde zon begint trouwens erg vroeg onder te gaan, op dit moment gaat ie al rond kwart na 8 onder. Het opstaan van de zon maak ik meestal niet mee, dus daarover kan ik jullie weinig zeggen, behalve dat de krant meldt dat het 6u ´s morgens zou zijn.

En nu voor Kim: mijn thermometertje staat op 28 graden Celsius, maar de thermometer die buiten hangt aan ons keukenraam wil weer beterweten en staat op 20 graden. Het Noorden lijkt hier grondig vast te zitten: nog steeds rechts van me.

groensels en tot volgende week

Sandr

1 comment:

Anonymous said...

Mag ik u beleefd doch dringend vragen de volgende tekst weg te laten van Uw site AAAUUUBBB : dit omreden van privacy en de grote problemen die de familie door dergelijk bericht te weeg brengt : het is écht niet mer van enige nieuwswaarde getuigend op deze datum, d.d. 5-4-2015 en brengt deze familie nu al jarenlang in grote verlegenheid. Wat er ook van zij, AAAUUUBBB laat dit niet langer verschijnen, want er is inmiddels een Europese wetgeving die ter bescherming van de privacy in voege is , juist en alleen al om dergelijke berichten van het (inter)net te halen, want DE SCHADE DIE DERGELIJK GESCHRIJF MEEBRENGT IS ECHT WEL NIET, maar dan ook totaal niet in te schatten ...Dus a.u.b. , laat dit weg, want deze mensen hebben nu al genoeg geleden na al die vele jaren....Dank u heel vriendelijk!
Hier volgen de links : https://www.google.be/url?1)sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fsanderstruck.blogspot.com%2F2006%2F09%2Feen-verhaal-over-broederliefde.html&ei=AXQhVZqfCqPB7gaxj4CwDQ&usg=AFQjCNHpUY9l7nkku_0m2IKjn4n3QLT8Fg&sig2=ubhVNYcI4Op3GiGh4PiBuA&bvm=bv.89947451,d.ZGU en 2) https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCYQFjAB&url=http%3A%2F%2Fsanderstruck.blogspot.com%2F2006_09_01_archive.html&ei=AXQhVZqfCqPB7gaxj4CwDQ&usg=AFQjCNGAs9Dtu8FFHbc6hFVLW_pEboI4Eg&sig2=I5pDo3GamZvESzHcmhT6Kg&bvm=bv.89947451,d.ZGU .Ik dank u oprecht bij voorbaat. laat ook A.U.B. dit bericht "in volle vertrouwen" aan u geschreven A.U.B. NIET OPENBAAR VERSCHIJNEN, want het is na bijna 10 jaar publicatie echt al héél erg genoeg voor de familie Verhille. Laat a.u.b. deze familie verder in rust, enkel en alleen om de "privacy" waar ook deze mensen "recht op hebben" in april 2015....

ondergetekende, verwanten van de familie Verhille in België. Dank u.