Monday, 1 September 2008

De slag om THF

Toen op het referendum van 27 april de hele Berlijnse bevolking liet uitschijnen dat het voortbestaan van de Tempelhof hen geen moer kan schelen (minder dan 25% kwam opdagen - het was ook zo'n mooie dag), was het lot van de legendarische luchthaven uit de Koude Oorlog voorgoed bezegeld. Ze zou in oktober haar deuren sluiten en daarmee schluss. Als "dank" aan, maar ferm tegen de goesting van de feestminnende Berliners heeft de luchthaven beslist geen openbaar feest te geven.

Het heeft niet lang geduurd voordat luchtvaartmaatschappijen, klein en groot, in een verbeten strijd verwikkeld raakten om op de sluitingsdag - 30 oktober 2008 - nog een laatste keer een zilveren romp over de tarmac te laten scheren - en dit uiteraard dik door te rekenen aan hun klanten. De Berliner Zeitung weet wie er allemaal een plaatsje heeft weten te veroveren.

De Junkers Ju-52 cirkelt sinds enige tijd dagelijks rondjes boven mijn huis en een korte blik op het internet leert me dat op 30 oktober uiteraard al alles is uitverkocht, en ook voor 29 en 28 oktober zijn geen tickets meer te krijgen. Wie 159 euro over heeft voor een rondje van een half uur, kan op het moment van schrijven nog mee op 27 oktober.

De allerlaatste lijnvlucht - uiteraard volzet - is die van Cirrus. De maatschappij liet in juli al weten dat ze het voor elkaar hadden gekregen om zo'n voor de nachtrustplicht op. De passagiers krijgen als extraatje een oorkonde en mogen 's avonds op het privé-sluitingsfeest aanwezig zijn.

Wat wel nog mogelijk is, is een ticket op de chartervlucht tussen Berlin-Tegel (de internationale luchthaven ten noorden van Berlijn) en "THF" op 30 oktober. Wie hiervoor een ticket bestelt, krijgt voor zijn 166 euro de koop een bezoek aan de West-Berlijnse airstrip.

De voorlopige winnaar van de Tempelhofrace is Thomas Kärger, de voorzitter van een pilootclub, die om 21.58u met zijn Cessna zal opstijgen. Daarmee dacht de man de allerlaatste te zijn om te mogen opstijgen, maar dat was buiten de waard gerekend. Want de verkeersleiding kan eventueel beslissen om in een geval van "speciaal openbaar belang" de luchthaven nog open te laten tot middernacht.

Ik ga op die 30ste oktober in ieder geval aan de omheining gaan staan. Benieuwd of, op een frissere dag dan die 27ste april, het lot van THF misschien meer harten kan bekoren. En of, naar goede Berlijnse gewoonte, een spontaan afscheidsfeest uitbreekt.

No comments: