Thursday, 20 July 2006

Robert Tur klaagt Youtube aan

Op tweakers.net lees ik vandaag een artikel over journalist Robert Tur die de filmpjessite Youtube aanklaagt wegens schending van het auteursrecht. Tur is onder meer bekend van zijn sensationele footage van de rellen in Los Angeles en de achtervolging van de Amerikaanse moordenaar O.J. Simpson. Op Youtube, een site waar overigens iedereen geheel vrij van kosten filmfragmenten kan uploaden, waren namelijk een aantal filmfragmenten verschenen die het "intellectueel eigendom", zoals dat dan heet, zijn van Tur.

Het blijft me toch verbazen hoe ver ze het kunnen drijven met die royalties. Ik vind het persoonlijk walgelijk dat je intellectueel eigendom kunt claimen, en dus royalties kunt opeisen, van materiaal dat je gemaakt hebt op de rug van anderen. Die O.J. Simpson, of die rellenschoppers in L.A. hebben er beslist niet mee ingestemd dat ze gefilmd en gevolgd werden, laat staan dat een of andere rijke journalist er voor de rest van zijn leven geld van kan innen.

Dat je als journalist betaald wordt om je werk te doen, om verslag uit te brengen van de gebeurde feiten, vind ik niet meer dan normaal. Iemand moet het namelijk toch doen. Maar dat je royalties gaat verdienen met het ongeluk van een ander, voelt gewoon scheef aan. Als journalist heb je tenslotte zelf niets gecreƫerd, het enige wat je gedaan hebt, is de feiten waargenomen en er verslag over uitgebracht, en daar is Tur dus allang en waarschijnlijk rijkelijk voor betaald.

Toch gaat Tur nu via een rechtzaak tegen Youtube aanspannen en zo alsnog proberen een paar duizenden dollars aan schadeclaims binnen te rijven. Het wordt tijd dat sommige mensen inzien dat de opmars van het internet niet te stuiten is, dat de geschiedenis gemeengoed is en de verslaggeving daarvan eveneens.

No comments: